Rapport fra Hellas

  Lørdag 8 august, klokken 12.00

  Mellom 2010 og 2015 gikk Hellas gjennom den mest katastrofale finanskrisen i Europa etter andre verdenskrig. EU sin medisin var innstrammingspolitikk der offentlige budsjetter ble strupet og enorme verdier ble overført til private interesser.

  Dette skapte en enorm folkelig bevegelse, med store demonstrasjoner og okkupasjon av alle landets store bytorg. Syntagma square som ble kjent gjennom internasjonal presse, var det mest fremtredende, men langt fra det eneste torget som ble okkupert.

  Den folkelige bevegelse la grunnlaget for at Hellas kunne bli et radikalt, sosialt laboratorium for en alternativ økonomisk politikk.

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/2011_Greece_Uprising.jpg

  Denne bevegelsen som utfordret landets politiske, økonomiske og parlamentariske system ble senere kanalisert inn i tradisjonell partipolitikk. Noe som førte til et valgskred for det i utgangspunktet progressive partiet Syriza som kunne danne regjering.

  Samtidig, spesielt i løpet av migrasjonssommeren 2015, krysset mer enn en million mennesker Egeerhavet og kom til Hellas – porten til Europa. På flukt fra krig eller fattigdom, eller begge deler.

  SYRIZA måtte håndtere «migrant / flyktning-problemet» på toppen av de økonomiske utfordringene i landet.

  Like etter at de vant valget for andre gang i juni 2015, gjorde Syriza imidlertid en U-sving der de brøt de fleste av valgløftene sine. I 2019 tapte de også valget til det konservative høyrepartiet Nea Dimokratia.

  Etter at Hellas i noen år fremsto som et håpets fyrtårn for det progressive Europa har de etterlatt oss med flere spørsmål enn løsninger. Hvordan vurderer vi Syriza sitt styresett? Hvordan taklet Syriza den lange migrasjonssommeren? Hva er situasjonen på bakken nå som den konservative høyresiden er tilbake ved makten? Og hva betyr dette for Hellas som et Europeisk grenseland og de flyktningene som ankommer Hellas nå?

  Leonidas Oikonomakis rapper fra Gruppen Social Waste med doktorgrad i Social and Political Sciences forteller om historien om Hellas fra sosiale bevegelser og en såkalt progressiv regjering til dagens høyrepopulistiske regime.

  Evgenia Kouniaki, en advokat som har hatt flere rettsaker mot nynazistene i Golden Dawn og har forsvart flyktninger gjennom flere år, vil gi oss ett innblikk i dagens situasjon for flyktninger som ankommer et Hellas med en høyrepopulistisk regjering og hva den globale pandemien betyr for flyktningene.