Karlsøyfestivalen har de seneste årene utviklet seg som en samskapende og deltakende festival. Det betyr at alle som kommer på festivalen deltar og er med på å skape festivalen. Vi ønsker på denne måten å oppheve skillet mellom publikum, frivillige, arrangører, kunstnere, musikere og andre som bidrar på ulike måter.
Vi vil fortsatt booke/invitere noen spesielt til å levere teknikk og noe av innholdet til programmet. Men det er også åpent for at akkurat du kan kan komme på programmet med noe du har lyst til å bidra med eller vise frem.
Alle som kommer med på programmet er deltakere på lik linje med alle andre. De fleste som bidrar med innhold til programmet vil kanskje være med i programgruppa. Her hjelper man til med praktisk og teknisk tilrettelegging slik at programmet kan gjennomføres. Man hjelper hverandre med å rigge, koble og alt som skal til for at alle skal få gode opplevelser. Men det er ingenting i veien for at man også kan være med i en av de andre gruppene dersom man ønsker det.
PROGRAM FOR 2024
MUSIKK
Marthe Valle / Baghånd (DK) / Dømt / MÍO / Nagirčalmmiid / Nonne / Alwanzatar / Peer Nic / RÅK / Hamida Kristoffersen / Karlsøy Prestegaard / Bens Bluesband / One family / Atmosphere.
KUNST OG TEATER
“WAHA SOS – significance of spirit”: et samarbeid mellom palestinske The Freedom Theatre, Nordic Black Xpress og CrotonicX / Galleri Gàlsà: Gabriel Kvendseth.
Samskapende kunst: Det er flere samskapende kunstinnslag DU kan være med på i år. Vi begynner på en permakulturhage ved hjelp av Linn Kalseth og Candelaria Del Azar. I klesworkshopen fikser, trykker, skaper og bytter vi klær. I Karlsøy Fredskor kan du være med å synge og skape musikk sammen med andre. Du kan også være med og spille i prosjektet «Atmosphere» og på åpen scene. Det blir i tillegg fanzineworkshop «Geithælvete» og workshopen «hinsides det binære, en skeiv vandring i våre kategorier», som begge fasiliteres av Eiv Rindal. Samha (Marryon) er også med i år med åpning av Oli000!
BARN OG UNGDOM
T-skjorteworkshops med Linn Kalseth / Intergalactic Art School / Pønk for kidza / Karlsøy Fredskor / Turnworkshop med Erika og Mila / barnekino i helga / Barnemat hver dag
POLITIKK
Do It Together /Stopp folkemordet – solidaritet med Palestina /Anarkisme / Fred.
Karlsøyfestivalen tar forebehold om endringer i programmet.
Årets festivalutstiller er Gabriel Johann Kvendseth. I sin første separatutstilling hjemme på Karlsøy viser han noen nye, noen gamle arbeider laga av skrot, naturmaterialer og alt mulig som folk har forkasta. Noen arbeider blir laga på stedet. Vi vet ikke helt hva vi får se, men for å sitere Susanne Christensen i Kunstkritikk.no: «En pacifistisk fremtidsgadebande har været på besøg… Les mer »Utstilling på Galleri GÁLSÁ
Årets hovedseminar har to hovedfokus. Først og fremst ser vi på Palestina og det pågående folkemordet på Gaza. Men vi ønsker også å snakke om fred generelt. Folkemordet i Gaza er forferdelig og berører oss alle og viser live i sosiale medier de brutale konsekvensen av militarisme og militære “løsninger”. Samtidig har vår nabo, den… Les mer »Hovedseminar Håp om fred i en tid med krig og folkemord
Mohammed El-Susi er en palestinsk hip hop artist fra Gaza. El-Susi og familien ankom Stavanger i begynnelsen av mai 2024 der han er invitert til å bo som fribyartist tilknyttet International Cities of Refuge Network (ICORN). El-Susi startet sin kunstneriske karriere i 2009 da han og broren grunnla bandet ‘Revolution Makers’, som nøt stor popularitet… Les mer »Mohammed El-Susi (PAL)
Hvem er det som utvikler byene våre? Og hvem er det byene utvikles for? Byutvikling er komplekse prosesser og for mange så oppleves det som for stort til at man egentlig kan påvirke det i noen særlig grad. Byutvikling er noe som skjer, og ikke noe man gjør.
Karlsøyfestivalen hadde planlagt å fortsette samarbeidet med The Freedom Theatre i år. Planen var (og er fortsatt) at de skal jobbe sammen med Loan T. P Hoang fra CrotonicX og gjennomføre en arbeidsvisning for å innvie det nye scenerommet KarlsøyYurta. KarlsøyYurta er et nytt scenebygg på Karlsøya for utøvende kunst. Yurta kan brukes til utvikling,… Les mer »Åpning av KarlsøyYurta med studenter fra the Freedom Theatre
På årets festival er du velkommen til spennende samtaler, seanser og seremonier for fred i Karlsøyfestivalens splitter nye byggverk ~ Karlsøy Yurta!
Karlsøy Yurta er en arktisk arena på 50m2 som er ment å være et rom for utforskning av fysisk utøvende praksis som dans, performancekunst og andre utøvende scenekunstformer. Som deltaker inviteres du til tre unike, inspirerende og sjangerfrigjorte workshops der vi utforsker ulike praksiser som kan utfordre, utvide og utvikle nye perspektiver på tematikker som artivisme gjennom kroppen, kunsten og kollektiv motkraft. Den kunstneriske utforskningsprosessen vil kulminere i en felles festivalvisning lørdag 4. august. Karlsøy Yurtas kunstneriske team består av: Ingvild Sivertsen, Batoul Nemr, Biniam Abbai Gezai, Noah M Roble, Marius Kolbenstvedt og Loan TP Hoang i samarbeid med studenter fra The Freedom Theatre og Nordic Black Xpress.
Pønk for kidza er et barnepønk-konsept av Dømt. Her får du gode grunner til å ikke legge deg, du får vite hva ketchup er godt på og barna blir bedre kjent både med en kul kamel som heter Kåre Jonny og sjørmen Selma. I tillegg får dere vite hvem som egentlig er sjefen hjemme og en sang om alt mulig rart og ingenting som heter Pling plong ding dong sangen!
Vil lage ESK, en Etter Skoletid KLUBB for Alle Aldre og alle farver. For alle som har mere tid enn kr.
Samha, Grevling, Tingeling eller Britt Marryan Carlsson som hun faktisk heter, er en av dem som kom til Karlsøya da det var Rainbow gathering i 1989. Hun har vært på festivalen i mange år, og har forsøkt å få oss Stjernebevisste. Hun vil lage et Tingsted. en Cirkus arena. For det lekende menneske. Målet er AktivitesHus og Landesteder for hele C’laget, for alle som har mere tid enn kr. Er hennes Ønske’mål. Vår Siida. I år kommer hun til Karlsøya, har åpning for OLi OOO og Etter Skoletid Klubben ESK med ulike aktiviteter.
I år er planen og fortsette på fellesskapshagen på festivalområdet som bygges ut for hvert år.
Linn Kalseth vil lære oss å lage dyrkningsbed på ekte permakultur-vis. Sammen skal vi bygge forskjellige fantasifulle dyrkekasser av naturmaterialer. Deretter skal vi ut på øya og sanke ingredienser, samt putte oppi matavfall fra festivalen. Til neste år blir dette god næring for urter og salat til festival kjøkkenet.
Linn Kalseth vil også ha et bilde-foredrag om gården deres på Skifte i Gratangen, Skifteveien Permakultur. I løpet av 3 år, på naturens premisser og uten å eie en traktor, har de klart å bli sjølforsynt på økologiske grønnsaker, egg, fisk og ved.
De har lyst til å inspirere folk til å dyrke og sanke mat sjøl, fremme permakultur og regenerativt jordbruk!
Candelaria Del Azar kommer fra Marokko med sine kunnskaper og driv for en grønn festival, for å lage en kompost av matavfallet vårt. Bli med, så kan du både bidra til Karlsøyas egenkompost og permakultur-hage og ta med deg mange gode tips hjem til deg selv!
The Intergalactic school kommer til Karlsøyfestivalen i år!
Den tilbyr deltakerne og være med og kunnskape og samskape kunstskapelser!
Det blir kurs og workshops i forskjellige materialer og teknikker, lokale og naturlige samt ullige, men også utenomjordiske og underjordiske og artificielle artistiske arktiske med f.eks akrylfarger & graff. I tillegg så samarbeider Intergalactic Art School med Karlsøyfestivalens vintage-hippie-klesworkshop, redical-print-workshopen, Karlsøyfestival-community garden og alle andre som vil og kan være med oss. Bli med i vårt active-reasearch forskningsteam der vi alle utvikles og lærer oss sammen.
Fasiliteres av Sofia Waara
Har du lyst til å lage dine egne klær med ditt eget statement og motiv?
Kanskje har du et kjedelig klesplagg som trenger et nytt design, eller har lyst å fikse på noe du finner hos oss?
I dette verkstedet for både barn og voksne lager vi årets feteste festival-t-skjorter og gir gamle klær ny mening!
Vi har mye tilgjengelig av utstyr og klær, men ta gjerne også med brukte klesplagg, bånd, knapper, stoffer som du ikke har bruk for, så noen andre kan gi det nytt liv.
Fasiliteres av Linn Kalseth, Sunniva Nyhamar, Ranja Haugen, Sofia Waara, Silja Haugen med flere
“WAHA SOS – significance of spirit” er en kollektiv hyllest til universelle rytmer og ritualer gjennom grenseløs tid og rom – til universer av metamorfose, forvandling og transformasjon. Når mange går sammen om det som betyr aller mest – vil universet svare. Prosjektet åpner opp for en spirituell reise der fortid, nåtid og fremtid smelter sammen i et tidløst vev mellom individuell frihet, kreativ samhandling og kollektiv motkraft.
Freedom Theatres besøk i Norge er del av et kunstnerisk samarbeid som setter fokus på kunst og kulturuttrykk som del av ytringsfriheten og et fredelig bidrag til den Palestinske motstandskampen.
THE FREEDOM THEATRE er et internasjonalt anerkjent teater som ligger i flyktningleiren i Jenin på Vestbredden i Palestina.
NORDIC BLACK XPRESS er Nordic Black Theatres egen teaterskole og teaterutviklingsprosjekt med fokus på mangfold og transkulturell utveksling
CROTONICX er et prosjektbasert performancekollektiv som jobber med dans, rytmer og ritualer i samarbeid med artister, aktører og aktivister på kryss og tvers av kunstnerisk disiplin, form og uttrykk.
Vil du være med å lage verdens beste sommeraktiviteter sammen med barn og ungdom?
Også i år skaper unger og ungdommer programmet sammen med de voksne som melder seg på barne-og ungdomsgruppa.
Dette er allerede på barneprogrammet i år er:
T-skjorteworkshop, redesign og ullworkshop, Intergalactic Art School, turnworkshop, teaterworkshop, yoga og stillhets-sessions for barn og unge.
Konserter: Pønk for kidza og Karlsøy Fredskor + alle de andre konsertene!
På lørdagskveld er det barnekino inne på festivalhuset og fredagskveld aktiviteter i barnelavvoen. Fra tirsdag til lørdag er det tre fellesmåltider for de som er med i barne og ungdomsgruppa. Gratis for barn og ungdommer under 18 år
Korsang er den største kulturaktiviteten i Norge. Rundt 5% av oss synger i en vokalgruppe eller et kor. Å kjenne på samhørighet og å føle en felles rytme med andre mennesker gjennom sang frigjør lykkefølelsen i kroppen. Det gir stor Glede og hjelper deg til større livskvalitet. Alle kan synge! Bli med, så lager vi et kor! Du trenger ikke å kunne noe fra før. Kom med deg selv og syng sammen med oss. Kanskje blir det nordnorske viser, pop ballader og Bob Dyland? Kanskje klarer vi å synge 2-stemt? Velkommen til korøving to dager under festivalen. Vi øver i Karlsøy kirke i festivaluka. Dette er for både voksne, ungdommer og barn, og er støttet av Frifond. Barna som er med, bør kunne lese
Vi setter dagsorden med en langsgående fri workshop i det å skape en festivalzin. I tråd med tradisjonene fra «Geitehælvete» og den unike mediehistorien på Karlsøya, ønskes alle med på å skape en fri og rebelsk presse under festivalen.
Fasilitator: Eiv Rindal
Folk må gjerne forberede bidrag på forhånd.
Fred – Frihet – Kjærlighet
Til årets festival presenteres workshopen med den filosofiske overskriften «hinsides det binære, en skeiv vandring i våre kategorier». Formatet er den frie workshop der deltakerne gjennom diskusjon, dialog, vandring og interaksjoner med natur, seg selv og andre kan stille spørsmål ved hvordan vi selv forstår verden i binære systemer og hvilken begrensninger det leder til. Innhold og vinkling blir til i møte med deltakerne.
Workshopen fasiliteres av Eiv Rindal, som i det daglige er aktivist i Trondheim.
Årets første workshop vi slipper er prosjektet Atmosphere!
Atmosphere er Ole Johan Lillegård, som har vært del av Sprø Musikk-felleskapet i Arendal siden 1982 og frem til i dag. Han laget stykket for ca 7 år siden, og fremførte det på Sprø musikk festival i Arendal 2016 og 2019 under andre navn med forskjellige medmusikere. Hver gang det fremføres får musikkstykket en ny klang og en ny dimensjon, pga dets spesielle konsept. Mer konkret er stykket basert på improvisasjon sammen med medmusikere, laget med en drone/basslinje med bruk av delay som setter rammen/tempo. Musikkstilen er videre inspirert av spacerock/ psykedelia.
Det vil først være en 45 min lang workshop, som er åpen for alle til å være med på. Musikere som er med får da anledning til å krydre stykket med improvisasjon og lydtepper.
Målet er en etterfølgende liten liveopptreden.
Mye av programmet på Karlsøyfestivalen, har en rød tråd ved at de er samskapende og sosiale kunst og kulturprosjekter.
Å samles gjennom samskapende og sosial kunst og kultur, er viktig fordi planeten vår er i krise på flere måter.
Forskere advarer om at om vi fortsetter på måten vi gjør nå, så går det raskt mot vippepunktet for store klimaendringer av det katastrofale slaget.
Ytre høyre vokser i Europa, murene bygges høyere og polarisering mellom folk blir sterkere rundt om i verden.
Og som vi alle vet, det skjer brutale folkemord, kolonialisme og maktovergrep.
Endringene som må skje for å redusere den store klimakatastrofen, er de samme vi trenger for å skape en verden med fred, solidaritet, inkludering og kjærlighet. Les mer her om hvordan vi kan være med å skape dette ved hjelp av kunst og kultur
Bens Bluesband er et eksplosivt bluesband som spiller med stor følelse. De har rytmiske riff, dype melodier og et heftig blått og rått lydbilde. Mange husker Ben Nordin, hovedpersonen i bandet, fra alle de årene han pleide og spille på gata i Tromsø. Det var alltid god stemning rundt Ben, idet han satte lydspor på byen. Nå er han og de andre i Bens Bluesband fast husband på Karlsøyfestivalen. Resten av gjengen i bandet består av de fantastiske musikantene og Karlsøyværingene Nils, Nils Joakim og Kimba. Alle er eksperter på improvisasjon og har en følelse for rytme som er fri. De gleder seg til å ljome god lyd mellom folk og lyngsalpan igjen. Velkommen til improvisasjon!
HAR DU RÅKET Å FÅ MED DEG TROMSØS KOSELIGSTE VISEBAND?
RÅKnroll, litt fiskeboll, huldrelokk og smått opprocka visepop!
RÅK er Tromsøs mest sjarmerende og uhøytidelige vise-/folkband, og igjen klare til å underholde publikum på Karlsøya! RÅK-familien består nå av enda et spennende element; Mats Musikk-i-mine-ører Andersson! I tillegg vil du møte møyene Jenny Dalvik & Elin Bockelie, Åsgeir den fagre og fjorårets velkomne tilskudd Felix fantegut.
RÅK er kjent for sine populære låter som «Huldra» og «Heile livet for dæ», og det er ingen tvil om at deres unike tolkning av «Kråkevisa» vil være et høydepunkt også i år.
Vi gleder oss enormt til å oppleve RÅK på scenen igjen. Deres musikk, fremført med genuin lidenskap og energi, er garantert å gi et uforglemmelig innslag under festivalen. Vel møtt og fall ikke ned i råka – her skal det RÅKES! 🎶
Karlsøy prestegaard har spilt på Karlsøyfestivalen i alle 25 år, og spiller selvsagt på jubileumet i år. De befinner seg i skjæringspunktet mellom punk, new wave og ska, og har alltid hatt kritiske og antiautoritære norske tekster. Bandet ble dannet allerede i 1979, og ble den gangen startet opp av musikere/artister fra Hammerfest og Havøysund. De ga ut sin første singel i 1981 og året etter spilte de inn debutalbumet Dyret (666). De har hatt en rekke ulike musikere med seg opp gjennom åra, men består nå av kjernen fra 80-tallet: Stein, Gustav og Arne. I tillegg har de med seg flinke Ariel, sønnen til Stein. Låter de garantert kommer til å spille er Lovmann, Barn av lyset og Dyret 666, alle med like aktuelle tekster som på 80-tallet. De har spilt på en mengde spillesteder og kjente festivalen, bl.a. Molde Internasjonale jazzfestival, Quart og Bukta. Da de spilte på quartfestivalen, ble de omtalt som «midt i blinken, vi snakker attitude og rockehistorie så det holder»
I løpet av de siste 25 årene har vi utviklet oss til en eventyrlig samling av positive krefter, en feiring av alternative stemmer som kjemper for en bedre verden preget av solidaritet, medfølelse og kjærlighet. Vi har vårt eget manifest og en håndbok som beskriver festivalen, og som hjelper nye deltakere med å bli kjent… Les mer »I år har Karlsøyfestivalen 25-årsjubileum!
Marthe Valle er en artist vi har fulgt og beundret gjennom mange år. Hun har en fantastisk sterk og sår stemme som hun formidler nydelige og viktige tekster på nordnorsk med. Men i tillegg til å bruke stemmen sin til å formidle sterke budskap i et solidarisk tekstunivers, så er Marthe Valle også solidaritetsarbeider og… Les mer »Marthe Valle
ONE Family blei offisielt stifta i 2004 og de har tradisjonelt åpna Karlsøyfestivalen siden 2005. Dette året er ingen unntak.
Den gangen var de ungdommer på Karlsøya som samlet seg for å spille og jamme med gitarer, trommer, tuba, trompeter og mandoliner. Tor-Gunnar “El-Torgo Trombonix” Samuelsen åpnet hjemmet sitt Villavillakulla for lange jamsessions dag og natt og der kom også navnet ONE Family inn i bildet. Navnet kommer fra tanken om at alle er slekt og knytta sammen på ett finurlig vis siden tidenrs morgen, der rytmen og tonen binder oss sammen. Alle mennesker snakker samme språk gjennom musikk. På en St. Hans aften holdt de sin første konsert i Karlsøy Kirke for et publikum en kirkehelg. Siden har de åpnet hver Karlsøyfestival, de har trommet for de reisende som kom med ferga og tatt med instrumentene til Sandvika og spilt alongside Dub og akustisk.
I dag er de voksne og bandet er blitt det som karakteriserer Karlsøyfestivalen og gjør den spesiell: Helt i tråd med deltakerfilosofien vår. Mye blir gjort sammen der og da, ved å bringe sammen ukjente og kjente ressurser og ideer i et fellesskap. Av det blir det magi. De snekrer som regel sammen en gjeng dager før festivalen og tar med festivalmusikere for å lage musikk som er rykende fersk rett ifra øvingslokalet til scenen