Karlsøyfestivalen

Karlsøyfestivalen Digital

Tilbake til nyheter

Støy!Video

En rekke inviterte kunstnere fra inn og utland viser i programmet Støy!video arbeider av høy nasjonal og internasjonal kvalitet. Med temaer som speiler Karlsøyfestivalens manifest på forskjellig vis vil vi få se arbeider som blant annet viser til naturen, flytende kjønnsidentitet og kroppslig frigjøring, feminisme og verdensanskuelse fra den gamle samiske religionen.
Kurator for Støy! er Anita Hillestad.

Videogalleriet er her: https://vimeo.com/showcase/stoyvideo

Maya Mi Samuelsen: Wind-Wind Situation / Vind-vind situasjon (2021)

Videoperformance
Tid: ca 15 min

Vind i håret, håret i vinden
The Eagle in the air, Wind in my hair

https://mayami.no/

Inari Virmakoski: Ground water (2020)

Video performance
Duration: 8'11”
Cinematography: Juice Huhtala
Editing: Ilkka Pitkänen

Water is the driving force of life, almost sacred in itself. My performance is a praise for water, and the movement of Butoh dance as well as the minimal use of material make it visible.

Natural resources and their use, management and especially their distribution worldwide make me wonder.

About: Contents of her work are global matters, like human rights, peace and war, love and hate, social and environmental issues. Living and working in Africa for 8 years has influenced her life and art.

Anita Hillestad: Bird, black, white, pink, yellow, red. (2020-2021)

Video performance
Tid: 07.21

Med utgangspunkt i maskering, tekstilarbeider og installasjoner utspilles korte fortellinger uten regisert innhold. Ved å fjerne ansiktsutrykk blir det opp til kroppens, fargene og naturen å formidle en personlig fortelling. Dette blir det opp til betrakteren å fange opp der hver tolkning blir riktig lest på bakgrunn av betrakterens egne erfaringer og liv.

Hillestad opptrer, filmer og klipper egne arbeider og inspireres av funnede objekter og tekstiler. The Pink ble malt i 2018 og den gule bobledressen åpenbarte seg i 2020. Hun er kurator for Støy!, jobber med performancegruppa Nesodden Land of The free og med utstillingskonseptet Oslo Spa. Hun har stilt ut ved kunstnerdrevne og offentlige gallerier i inn og utland siden 1996.
Www. anitahillestad.com


Sissel M Bergh:"Tjaetsie"

Tid: 17.51
"Tjaetsie" (vann på sørsamisk) er en poetisk dokumentarisk undersøkelse av vårt forhold til havet, med utgangspunkt i det lokale beltet fra Frohavet til Trondheimsfjorden.

Sissel M Bergh er billedkunstner fra Sørvest Saepmie, Trøndelag - som har base i Trondheim. De siste årene har hun undersøkt forholdet til landskapet rundt oss gjennom språk og språkets relasjon til landet, og historien som vår skygge.

http://sisselmbergh.net/

Synnøve Sizou Getten

BodyBrainBody (2018)
Tid: 1:36 min.
BodyBrainBody er en ritualistisk hyllest til flytende kjønnsidentitet og kroppslig frigjøring.
Den energiske fremtoningen åpner for et vidt spektrum av assosiasjoner og følelser; ekstase, opprør, raseri, forløsning, kjærlighet, seksuell integritet. Publikum’s bidrag ved å filme seansen, åpner for ytterligere et flytende aspekt, der viral deling er nærliggende.

Splinter Trip (2018)
Tid: 6:10 min
Filmens første del består av er en kontemplativ reise. Andre del består av fiktive algoritmer. To unge mennesker sitter i baksetet i en svart bil. Fremtoningen til karakterene er udefinerte, og åpner opp for ulike assosiasjoner. Scenen utspiller seg som en reise uten begynnelse eller slutt. Hvor kommer de fra? Hvor er de på vei? Hvem er de? Stemningen antyder en subtil erotisk undertone. Del 2 består av hastig skifte av farger og fiktive visuelle algoritmer, som kan antyde en indre speiling av de to karakterene.
Splinter Trip er inspirert av filosofen og den feministiske teoretikeren Rosi Braidotti sine argumenter om at post- humane begreper hjelper oss til å se mulighetene for flere fleksible identiteter.

Synnøve Sizou G. Wetten har tidligere vært representert på 19th Biennale of Sydney, 2014, Museet for Samtidskunst, Kunsthall Oslo, Kunstnernes Hus, Sørlandets Kunstmuseum, UKS, Ystad Konstmuseum, Stavanger Kunsthall, Human Resources- Los Angeles, Göteborg International Biennial for Contemporary Art, 2011, Performative City Excavation Program, Akershus Kunstsenter, Catalysti Transcultural Artists in Helsinki, Cable Factory, Haugar Kunstmuseum, Public Art Screens/ I/o/lab - Senter for Fremtidskunst, med individuelle kunstprosjekter og samarbeidsprosjekt. Wetten ble tildelt Fotokunstprisen i 2019, og skal representeres på åpningsutstillingen til Nasjonalmuseet i 2022.

https://synnovesizougwetten.org
Instagram: @ssgwetten


Grete Neseblod: Breathe, Birth
Tid:
«Arbeidet handler om fødsel, hvordan det er inni, hvordan det er å bli født, og kvinnen som føder og alle fasene og pust og puls. Jeg har hørt engang, vet ikke hvor; at noen sier at fødselen er den første døden. Det var en del av inspirasjonen til å lage videoen.»

Jobber multimedialt med både bilder, skulptur, installasjon og video. Hun bruker ofte tekstile materialer som hun bearbeider med søm og broderier.
f. 1980 bor på Nesodden, har mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo. Har hatt soloutstillinger ved Onomatopee projects (Eindhoven Nederland) Levanger kunstforening, SOFT galleri, Kunstplass [10] og Østfold kunstsenter.
Har deltatt på gruppeutstillinger ved blant annet Bodø kunstforening, Telemarksgalleriet, Akershus kunstsenter, Art Fair Soumi (Helsinki), Salangen Biennale, Morning beat festivalen(Nesodden) og under kunstkonseptet Hannah Ryggen Army som Olsokkunstner på Stiklestad. Høsten 2021 skal hun ha soloutstilling på Kunstplass Contemporary Art Oslo.

https://gogroretote.wixsite.com/neseblod
Instagram: @fru-neseblod

Gjert Rognli:Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku
Tid: 8 min
Den samiske filmen "Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku" har gjor seg sterkt bemerket internasjonalt med å vinne 10 filmpriser til nå. Filmen har vunnet i flere kategorier som Best Experimental, Best Cinematography, Best Fantasy, Best Documentary Short og Best Mystery Film.

Filmen "Eallin lea guovttesuorat niehku - Life is a two-way dream" viser vei i en verden som forandrer seg raskt, med polarisering og globalisering i mange retninger. Vi er i en epoke i historien hvor ungdomsdyrking, nåtids fiksering, ekstrem individualisme er gjeldene. Det vi gjør i dag, vil påvirke måten menneskene lever i fremtiden. Med visdommen fra sjamanens verdensanskuelse fra den gamle samiske religion, flettes sammen en annen tolkning og historie.

Naturens kraft er kjernen i Gjert Rognlis prisvinnende praksis, der referanser til hverdagen og det surrealistiske møtes, han jobber som flermedial kunstner med film, fotografering, performance og skulptur. Rognlis urfolksbakgrunn har sterkt påvirket hans kunst og hans tolkning av virkeligheten.

-I film prosjektet har jeg brukt referanser fra min oppvekst i en sjøsamisk bygd på 60/70 -tallet, hvor det enda var sjamaner som praktiserte den gamle samiske religionen. Dette etter en hard fornorskningsprosess som nesten utslettet alle spor fra den samiske kulturen. For meg har det vært viktig å rette fokus på denne kulturarven, og verdiene fra det immaterielle i den samiske kulturen, og bringe den fram som en annen tolkning av virkeligheten.

-Filmen er spilt inn i USA, Italia, Spania og Sápmi, det er også noen av landene som har gitt filmen priser, det viser hvor viktig gjenkjennelse, identitet, og ståsted er for oss som lever i denne globale verden.

https://gjertrog.wixsite.com/gjert-rognli/cv?lang=nb

Christina Christensen og Linn Marie Christensen: Landeplage

"Så snart alle abstraksjoner er borte, starter vi på nytt."

Sammen utgjør de duoen Halvlinn og Helchris og er søstre. Christina Christensen har bakgrunn fra KHIO og Linn Marie Christensen fra NISS i filmregi.

Joar Nango og Ken Are Bongo: Post kapitalistisk arkitektur TV:
I forbindelse med høstens store festspill utstilling i Bergen, gjorde Nango i samarbeid med Bergen Kunsthall, et innovativt grep for å tilpasse sitt prosjekt til en digital plattform. Bidraget tok form som en Tv-serie om arkitektur i tre deler. Serien introduserte sentrale temaer for den kommende utstillingen og ga et innblikk i Nangos arbeidsmiljø i nord, samt diskutere arbeidsmetoder og teoretiske perspektiver. Serien tok form som tre episoder som er produsert av Joar Nango og Ken Are Bongo.

https://www.daiddadallu.com/medlemmer/ken-are-bongo/