The Freedom Theatre (Palestine) – And Here I Am

  Foto; The Freedom Theatre

  The Freedom Theatre er et teater i Jenin flyktningleir i Jenin på den okkuperte Vestbredden i Palestina. Teateret har turnert i både Europa og USA med forestillingene sine og høster stor internasjonal anerkjennelse. Sist ved at de ble tildelt Dramatikerforbundets solidaritetsstipend 2023. 

  The Freedom Theater jobber under svært vanskelige forhold og ble direkte berørt av det israelske angrepet på Jenin for en knapp måned siden. Vi er derfor ekstra takknemlige for at de tross alt likevel tar turen til Norge og Karlsøya for å fortelle historien sin.

  Teateret setter opp profesjonelle teaterforestillinger, holder teaterworkshops i flyktningleiren, i Jenin by og i andre landsbyer i Palestina. De tilbyr opplæring i skuespill, pedagogikk og fotografi, setter opp utstillinger og gir ut bøker og kortfilmer.

  Siden starten i 2006, har de gjort teater og visuell kunst tilgjengelig for alle unge i Jenin flyktningleir. Arbeidet deres har gjort Jenin flyktningleir kjent både i Palestina og internasjonalt for innovative og tankevekkende teater- og medieproduksjoner. De har skapt en generasjon kunstnere og ledere som en dag vil stå i spissen for den palestinske frigjøringsbevegelsen. 

  And Here I Am er en episk forestilling om identitet og selvrealisering basert på skuespilleren Ahmed Tobasi sin personlige oppveksthistorie. Forestillingen er skrevet av den prisbelønte forfatteren Hassan Abdlrazzak i samarbeid med Tobasi som spiller seg selv, og regissert av den britiske regissøren Zoe Lafferty,  

  Forestillingen følger Tobasi gjennom hans forvandling fra væpnet motstandsmann til kunstner, og hans reise som flyktning fra Vestbredden til Norge og tilbake igjen. Forestillingen som spenner over både den første og den andre palestinske intifadaen vever sammen en fantastisk fortelling som kombinerer fakta og fantasi, tragedie og komedie så vel som humor og blodig alvor.

  Denne rekken av tragikomiske episoder er levendegjort av en ung palestinsk mann som vokser opp under okkupasjon, i en stadig søken etter den sanne betydningen av frihet.