Årets festivalkunstner: Karolina Monika Miszczuk

  Karolina og Svein-Egil

  Årets festivalkunstner på Galleri GÁLSÁ er Karolina Monika Miszczuk. Utstillingen åpner med bobler og konsert med Len Hansen torsdag 3. august 20.00.

  Karolina Monika Miszczuk er visuell kunstner av polsk opprinnelse bosatt i Malangen i Troms.  Født og oppvekst i Schlesien fylke, studerte tekstilfag på kunsthøyskole i Lublin 2001-2007 og billedkunst på kunstavdelingen på Maria Curie Sklodowska Universitetet (UMCS) 2007-2013. 

  Sommeren 2013 haika hun hele Norge på langs og i 2014 flyttet hun til Tromsø. Karolina ble først kjent med Karlsøya ganske tilfeldig i 2014 og har deltatt på mange forskjellige aktiviteter der siden.

  Karolina forteller selv …

  Jeg husker godt når i 2009, første gang i Tromsø, tok jeg fjellheisen opp til Fløya og så ned på byen. Passelig stor, og inneholder alt man trenger, samt passelig liten til å være koselig «Her skal jeg bo en dag» sa jeg til familien som var sammen med meg på toppen. Tror ingen tok meg veldig seriøst, men fem år senere bodde jeg i Tromsø.

  Sånn var det med Karlsøya også — kjærlighet ved første blikk. Jeg trengte overnatting i Tromsø, så jeg spurte etter den på Couchsurfing. Jeg fikk tilbud å komme til «hippie-øya» til helga og jobbe litt med festivalen som kommer om noen uker. Jeg var på Karlsøya hver helg siden, også etter festivalen. Etter sommeren flyttet jeg til Ringvassøya, og etter et år der bodde jeg på Karlsøya et år. Det er veldig lærerikt å overleve hele året (inkludert hele den nordnorske vinteren) rundt på liten øy med to ferger daglig for å ha forståelse til hva Karlsøya er og hvordan livet her ser ut.

  Jeg var så heldig å stille ut på Galleri Carlsø i 2015 først med soloutstilling, og så under Karlsøyfestivalen, 2016 på kollektiv utstilling under festivalen, og på festivalen 2020 delte jeg Galleri Carlsø med en flott utstilling med fantastiske Bjørn Elvenes. I november 2022 hadde jeg en soloutstilling på Karlsøya i Galleri Carlsø som har endret navnet til Galleri Galsa.

  I år har jeg for første gang æren av å bli Festivalkunstner. Jeg gleder meg veldig til å stille ut på en plass som er så viktig plass for meg og for et så stort publikum. Årets utstilling skal være en samling av mine tanker og minner, refleksjoner og inntrykk av Karlsøfestivalen og selve Karlsøya gjennom disse siste ni årene. 

  Maleri av Sandvika
  Et av maleriene som vises på festivalutstillingen på Galleri GÁLSÁ. Motivet er fra Sandvika på Karlsøya

  Etter studiene var jeg ganske fokusert på portretter i akryl og tenkte at det var mitt hoved-uttrykksform. Dessverre etter en kraftig underbemanna tur på Barentshavet med krabbebåt jeg jobbet på siden 2017 fikk jeg skade i begge håndleddene i 2019 som har gjort det veldig vanskelig bruke pensel på samme måte som før. Neste tre år har jeg eksperimentert med flere forskjelige teknikker som ikke krevde så mye presision og nøyaktighet.

  Nå etter tre operasjoner på håndleddene er mye av smidigheten min kommet tilbake og jeg har funnet en egen teknikk som er mest relatert til batikk.

  Jeg gleder meg veldig til å stille ut bilder i den nye/gamle teknikken på Karlsøyfestivalen 2023.

  Siden jeg flyttet til Norge og fram til 2022 hadde jeg ikke mange utstillinger bortsett fra Galleri Galsa, men 2023 kom med mange fantastiske muligheter til meg. I mars var jeg festivalkunstner på Vesterålen Skreifestival, i august er det Karlsøyfestivalen og andre helg av september skal jeg vise mine Nyksund-bilder på Fortellerdagan i selve Nyksund. Ikke minst skal jeg i løpet av august åpne kaféen ved siden av mitt ateliér i det gamle samfunnshuset i Nordby i Malangen hvor man kan kjøpe kaffe og nystekte vafler – og få se og bestille bilder og ha en hyggelig prat med meg. 🙂

  Ønsker alle hjertelig velkommen til min utstilling og til Karlsøyfestivalen!

  Foto: Anette Johannson

  Stikkord: