The Freedom Theatre angrepet

  The Freedom Theatre er et teater som jobber i en flyktningeleir i Jenin på den okkuperte Vestbredden i Palestina. De er på vei til Norge i slutten av måneden, hvor et av de planlagte stoppene deres er på Karlsøyfestivalen i et samarbeid med CrotonicX, Nordic Black Theatre, Ferske Scener og Noor produksjoner. De er nå berørt av det brutale angrepet på Jenin og flyktningeleiren der. Og Karlsøyfestivalen ønsker med dette å uttrykke vår solidaritet med befolkningen i Jenin generelt og The Freedom Theatre spesielt. Vi håper at det til tross for det grusomme angrepet fortsatt vil være mulig for teateret å besøke Karlsøyfestivalen. Samtidig som vi har full forståelse for at de har langt viktigere ting å ta hensyn til i den situasjonen de er i nå.

  ‘The Freedom Theatre arrangerer både lokale og internasjonale teaterfestivaler og har mottatt en rekke priser for sitt sosiale og kunstneriske arbeid. De bruker teater som et fredelig og kulturelt våpen mot okkupasjonen. Både ved at teateret er en plattform for å fortelle verden om hva som skjer i Palestina, og ved at de bruker teateret konkret, både sosialt og kulturelt i det daglige livet i flyktningeleiren. Teateret arrangerer både lokale og internasjonale teaterfestivaler og har mottatt en rekke priser for arbeidet sitt.

  The Freedom Theatre introduserer beboerne i flyktningeleiren, og spesielt den unge generasjonen, til teater og drama, som viktige verktøy for å håndtere den vanskelige hverdagen under okkupasjonen. Samtidig driver de flere profesjonelle opplæringsprogram med sikte på å bygge opp en scene med profesjonell kompetanse innen teater, drama og anvendt teater i den palestinske flyktningeleiren. I tillegg til å bygge opp en profesjonell scene under ekstremt vanskelige forhold, arbeider de med barn og unge for å gi disse en mulighet til å få en pause fra fra hverdagen, og skape en annen virkelighet gjennom teater.

  Bilde hentet fra The Freedom Theatre sin hjemmeside

  Tidlig mandag morgen gikk den Israelske hæren inn Jenin og gjennomførte et angrep der mellom 10 og 20 palestinere ble drept og mange flere sårede. Også The Freedom Theatre ble angrepet. Det israelske militæret har ødelagt inngangspartiet til teateret og holdt en familie med eldre og barn innesperret i bygningen natt til onsdag. De har også arrestert teaterets tekniker Adnan, som i følge planen skal være med til Norge i slutten av måneden. Foreløpig vet ingen hva som har skjedd med han eller hvor han er.

  Karlsøyfestivalen fordømmer på det sterkeste angrepet på Jenin og den palestinske befolkningen der. Vi ber den norske regjeringen om å legge press på den Israelske regjeringen for å sikre at Adnan, som er invitert til Norge om kun få uker, slippes fri og kan fortsette det kulturelle arbeidet sitt ved The Freedom Theatre.

  Vi deler her en uttalelse gitt av the Freedom Theatre, i dag 5. juli.

  HERE IS THE JULY 5 STATEMENT OF THE FREEDOM THEATRE.

  1. The Israeli army blew the entrance of The Freedom Theatre at approx. 02:00 this morning. They took the Naghnaghiye family to the theatre stage including the father of the 14-year old Sadeel that was killed by the army last week, and Adnan, the technical manager of The Freedom Theatre. They locked the entire family including elders and children inside the theatre and interrogated them there. Some members were held until the late morning.

  2. Adnan was taken by the army and there’s no further news on his status.

  3. The road outside the theatre has been destroyed and all people living in the surrounding neighbourhood have fled to Jenin, the area is empty of people and much of the infrastructure is damaged.

  4. A TFT staff member and her mother are locked inside their apartment by soldiers that have confiscated it. They have taken their mobile phones and they have no way of communicating at this point.

  5. It is impossible to enter the camp to verify or gather information. All roads to the camp are closed by the army. Mustafa tried to enter this morning but was unable.

  6. Further information on TFT, if the theatre has been damaged, things stolen, etc. is impossible to know at this stage

  Vi oppfordrer også alle som har muligheten til å støtte The Freedom Theatre i den situasjonen de er i nå. Det kan man blant annet gjøre ved å bidra til en spleis opprettet av Vibeke Harper fra Motforestillinger, som har vært sentrale for å gjøre det mulig for Karlsøyfestivalen å kunne invitere The Freedom Theatre til Norge og Karlsøyfestivalen. Trykk på bildet under for å komme til spleisen. Der finner dere også mere informasjon om the Freedom Theatre.

  Kunstnerisk leder Tobasi foran inngangen til The Freedom Theatre
  Bilder hentet fra kunstnerisk leder Ahmed Tobasi sin facebookside