Fortellinger om skeive guder

  Loke

  Skeive har vært en del av samfunn til alle tider og alle steder. Hva skjer om vi prøver å lese de gamle norrøne mytene med skeive briller? Norrøne myter er fulle av fortellinger om guder og andre som bryter med normene til kjønn og seksualitet. Tenk bare på hvordan Sleipner ble til. 

  Klarte Tor og passere som Frøya? Hva er greia med skeivhet, seid og magi? Vi møter Tor, som kler seg i brudeklær, jotunkvinner med lite interesse for mannfolk, snedige Loke som glir ut og inn av kjønn og tabuer og Allfader selv, Odin, som vandrende rundt som kvinne og driver med seid. 

  Hva kan fortellingene ha betydd i sin samtid? Og hvordan leser vi og forstår disse tekstene i dag, i lys av filosofi og samfunnsutvikling? Mellom litteratur, religion og filosofi blir dette et skeivt skråblikk på kjente fortellinger og karakterer, med mulighet for videre samtale og refleksjon.

  Eivind Rindal

  Eivind Rindal er skeiv aktivist og leder Trondheim Pride. Hen har utdanning i blant annet klassiske fag, statsvitenskap og religionsvitenskap og leser norrøne myter fra et skeivt perspektiv. Eivind har siden 2019 vært aktiv med på å holde liv i Ivar Matlaus Bokkafé på Svartlamon i Trondheim. Hen var med i 2020 da flere aktivister gikk sammen om å dra igang Skeive Opprørsdager, en undergrunns skeiv festival, i Trondheim.