Sumé – The sound of a revolution

    Filmvisning lørdag klokken 17.30 på festivalhuset

    Sumé betyr ”hvor” på grønlandsk. Bandet Sumé var et rockeband fra Grønland som skapte furore og engasjement på 70-tallet. Musikken var psykedelisk progressiv rock med islag av folkrock. Tekstene omhandlet grønlandsk identitet, kulturbevissthet og var direkte kritisk til dansk kolonialisme. Filmen er et historisk portrett av bandet og et vakkert tidsdokument fra 70-tallet. Her er det mye musikk og den har tålt tidens tann veldig bra. Albumet Sumut (hvor skal vi?) kom i 1973 og ble raskt en viktig del av den voksende kampen for hjemmestyre. Etter hvert også løsrivelse fra Danmark og full selvstendighet. Coveret på Sumut viser en gammel reproduksjon av et tresnitt fra tidlig 1900-tall. Det viser en Inuit som har drept en dansk handelsmann. Det er forståelig at det skapte både entusiasme og forargelse – henholdsvis på Grønland og i Danmark.

    Filmen presenteres på Karlsøyfestivalen av den norske co.produsenten på filmen John Arvid Berger og det er åpent for Q&A etter visning. Sjekk ut trailer, bilder og mer info her