Russisk antikrigsaktivisme

  Dance-picket-Saint-Petersburg-Russia-No-war-slogan-on-the-coat

  Karlsøyfestivalen har invitert den russiske kunstneren Marina Shamova (de/dem). Marina er en ikke-binær tverrfaglig kunstner fra St. Petersburg Russland. De jobber som tekstforfatter, danser og lærer i performancekunst. Shamova er også LGBTQ2+ og antikrigsaktivist.

  «For Karlsøyfestivalen er det viktig med kunstnerisk kontakt med russiske kunstnere. Vi tror at denne type utveksling er viktig både for å gi oss førstehåndskunnskap om situasjonen i Russland, så vel som at det er en konkret form for å vise solidaritet med russiske opposisjonelle krefter i Russland».

  – Ole Pedersen, programansvarlig Karlsøyfestivalen.

  Shamova har protestert mot krigen ved bruk av kunstnerisk performative aksjoner på gata i St. Petersburg. For dette fikk de oppmerksomhet fra myndigheten og ble arrestert. De gjennomførte da performative aksjoner også i arresten. Etterhvert opplevde de at det ikke var trygt å være i Russland. Marina valgte derfor å reise ut av landet og har i dag midlertidig opphold i Vilnius, Litauen.

  anti-war-dance-picket-Saint-Petersburg-Russia-subway.-No-War-slogan-on-the-coat
  Aksjon mot krigen på t-banen i St. Petersburg

  De kommer til Karlsøyfestivalen for å fortelle om danseprostene, og bakgrunnen for disse. Vi vil få se en serie videoprotester som Shamova tok opp på t-banen, så vel som i sentrum av St. Petersburg (Russland) og i arresten på politistasjonen. Det vil også være en workshop der deltakere inviteres til å utforske hvordan man kan bruke dans som protest.

  Shamova vil også fortelle om ulike eksempler på motstand mot krigen i Ukraina og Putins regime. De vil fokusere på kunstneriske antikrigsaksjoner, partisanbevegelsen og queerfeministiske aktivistiske initiativ. De vil også diskutere politisk undertrykkelse i dagens Russland og hvordan antikrigsaktivister blir forfulgt.

  Shamonavs danseprotester på Instagram