Utstilling på Galleri Gálsá

  Sofia Waara

  Sofia Waara og Tony Fredriksson stiller ut under Karlsøyfestivalen. De bor og jobber i Pajala, Tordendalen.

  Sofia har dype røtter i Tornedalen og mye av kunsten hennes kan spores tilbake hit til elva, kulturen, menneskene, skogen og myrene. Hun jobber nå som lærer ved Lappands gymnas. De siste årene har hun fordypet seg i vevekunsten sammen med de eldre kvinnene i bygda mens hun jobber som kunstnerisk leder ved Tornedalsteatern.

  Sofia uttrykker seg hovedsakelig med naturens ulike materialer. Hun lar seg villede inn i skogen og lar dette komme til uttrykk gjennom lyd, film, foto, konseptuelle installasjoner i ulike materialer.

  På Karlsøyfestivalen skal hun stille ut verket Metsen Peitto, som betyr Skogens teppe. Det er et eldgammelt fenomen som handler om å gå seg vill. Når en person alene går dypt i går inn i skogens obskure Metsän siimeksessä, kan skogen legge teppet sitt over personen og han kan bli en del av skogen, oppslukt. Når du går i skogen, endrer folks oppfatning.

  Sofia bruker dette i sitt arbeid som en parallell til samtidens kulturdebatt og samfunnsutvikling i Tornedalen. En annen del av arbeidet ønsker å lage en markering knyttet til klansamfunn.