PEACE PERFORMANCE Karlsøyfestivalen 2022

  PEACE PERFORMANCE Karlsøyfestivalen 2022


  Karlsøy Yurta er et byggeprosjekt som skal realiseres i 2023. Visjonen er en ny og dynamisk arena som vil styrke og videreutvikle øyas infrastruktur. Det kunstneriske målet er å stimulere til mer lokal virksomhet som inviterer og legger til rette for tverrkunstneriske prosjekter, kollektive samproduksjoner og formidling av ny scenekunst i Nord–Norge.

  I år vil Karlsøyfestivalen markere området der yurta skal bygges med en spesiallaga «PEACE PERFORMANCE» program bestående av lokale, regionale, nasjonale, internasjonale og interdimensjonale artister som alle har til felles at de bringer med seg motkraft, grenseløs kunst og universell fred  til Karlsøy i Troms.

  Medvirkende:
  MAYA MI SAMUELSEN « FRED GJENNOM OPPRØR » (NO)
  SARA KAROLINE STEINMOEN « DREAMS OF LIBERATION » (NO)
  INGVILD AUST « FREDSPOESI » (NO)
  AMAN TAMANG & RENU GHALAN « OM SHANTI » (NP)
  CROTONICX « HOP » (X)


  MAYA MI SAMUELSEN « FRED GJENNOM OPPRØR »

  En performance om opprør og fred, om å finne fred gjennom å gjøre opprør.Et fredfullt opprør, en opprørsk søken på fred.

  Denne performancen er motivert av kampen for den urørte naturen og kampen mot menneskenes mange ødeleggende inngrep i den i verden generelt, men i Karlsøy kommune spesielt.

  Maya Mi Samuelsen har lenge jobbet i dette landskapet og i denne performacen vil hun fokusere på det å finne fred gjennom å gjøre opprør. Hun lar seg inspirere av temaet på årets festival i møte med hennes opprør mot menneskenes ødeleggende inngrep med et spesielt fokus på oppdrettsanlegget som ligger rett utenfor hennes hus på Karlsøya og Fakken Vindkraftpark som ligger på Vannøya(naboøya).

  Maya Mi er født og oppvokst på Karlsøy i Troms, her har hun danset i «fjærsteinan» lenger enn hun selv husker. Samuelsen gikk på Skolen for Samtidsdans i Oslo, og ble uteksaminert høsten 2012. Nå jobber hun som dansekunstner og danselærer med hovedbase på Karlsøy og i Tromsø. For Maya Mi er det svært viktig å kjempe for å kunne leve av dansekunst der man kommer fra, og hun er opptatt av å spre dansekunst i områder hvor det nesten ikke eksisterer. I 2017 ble hun tildelt Karlsøy kommune og Sparebank1 Nord Norge sin kulturpris for sin innsats innen dansekunst. I november 2017 kom hun med i talentprogrammet UREDD.

  Hun jobber ut ifra egne livserfaringer og er kjent for å fremme politiske tematikker som engasjerer henne gjennom sin kunst.

  Foto: Alexander Browne

  https://mayami.no/


  SARA KAROLINE STEINMOEN « DREAMS OF LIBERATION » 

  Dette er ikke mitt verk, dette er ikke min forestilling, dette er ikke mine ord. Dette er noen andre sitt verk, noen andre sin forestilling, noen andres erfaring.  Jeg står bare i mellom dere og dem. Nå er det nesten ingenting igjen, ingenting igjen av.. Jo det er det. Men stemmene blir svakere, de trenger ikke gjennom. Men vi har hørt det før, så mange ganger før, Palestina

  Sara Karoline Steinmoen er interessert i hvordan kunst kan endre måten vi ser verden på. Hun mottok Fritt Ords studentstipend for sin avhandling «Breaking The Occupation Of The Mind – The Freedom Theatre and Palestine Youth Empowerment» ved UiT i 2015. Hun var også en del av juryen for fredsfilmprisen på TIFF i Tromsø. Mens hun bodde i Tromsø, jobbet hun blant annet med teaterterminalen, ledet av Mari Andreassen.

  Sara flyttet senere til Paris i 2017 for å studere skuespillerfag og LEM – bevegelse og scenografi ved teaterskolen Jacques Lecoq. I Paris har hun blant annet vært regiassistent for Good Chance Theatre (for og av flyktninger i Paris) som opptrådte på Centre Pompidou i utstillingen «From Home To Here» av Boltanski. Sara arbeider i dag i både Norge og i Frankrike.

  Sara Karoline Steinmoen: Utøver, idé Louise Brinon Himmelfarb: Et blikk utenfra, fotoThe Revolution’s Promise: tekstlig innslag

  Mes Affaires: https://www.youtube.com/watch?v=oH05Sp2LCIQ  Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

  INGVILD AUST « FREDSPOESI » 

  I dette verket søker Ingvild Aust å snakke om hva fred er og kan være gjennom poesi og musikk. Hun tar med seg slampoetiske tekster som utforsker begrepet fred og hva vi kan gjøre for å skape en mer fredelig verden.

  Ingvild Aust er slampoet og rapper fra Bodø, bosatt i Tromsø. Inspirert av naturen og livet langs kysten i nord, skriver hun bredt om alt fra kjærlighet og hverdagsliv til fiskeripolitikk, jordbruksforhandlinger og gruvemotstand i Repparfjord. Gjennom bruk av poesislam og sang, skaper hun en ektefølt, nær og engasjerende poesiopplevelse med humor så vel som alvor mellom linjene.

  Aust er også kjent som vokalist i folkrap-duoen, Opphav og punkbandet The Cameltoes, og har de siste årene spilt på mange Nord-Norske scener og festivaler.

  Bilde: Fotokred: Ørjan Marakatt Bertelsen
  Solidaritetsmarkering for protestleiren i Repparfjord: https://www.youtube.com/watch?v=SacBCnrDIZ8
  Opphav » Reine Intensjoner «: https://www.youtube.com/watch?v=FaemNYsEIbg

  AMAN TAMANG & RENU GHALAN  « OM SHANTI »

  Om Shanti er en akrobatisk meditasjon inspirert av Buddhas tidløse visdom:
  “Better than a thousand hollow words, is one word that brings peace.”- Buddha
  Aman Tamang & Renu Ghalan (NP) er to karismatiske sirkusartister fra Kathmandu i Nepal. Siden 2017 har de vært på omfattende turnéer i Norge, Wales og England med den kritikerroste nysirkusforestillingen «As a Tiger in the Jungle» av Cirkus Xanti. Forestillingen er inspirert av livene og skjebnen til Aman og Renu, og deres opplevelser som barneslaver solgt til et sirkus i India.

  «As aTiger in The Jungle» TV – Haugaland: https://www.youtube.com/watch?v=LqjTBlTnx_M


  CROTONICX « HOP » 

  « HOP » er en seremoniell hyllest til åndelig opprør og universell motkraft inspirert av urfolks praksis og profetier.


  Tiden er her
  Tiden er nå
  HOP

  En To Tre
  HOP

  Vi sikter
  Vi satser
  HOP

  Sammen
  Samtidig
  HOP

  HOP HOP HOP
  Kjærlighet
  Frihet
  Fred

  CROTONICX er et prosjektbasert performancekollektiv initiert i 2001 på Hausmania av Loan TP Hoang. CX utforsker dans, rytmer og ritualer i samarbeid med artister, aktører og aktivister på kryss og tvers av kunstnerisk disiplin, form og uttrykk. Prosjektene er basert på sjangeroverskridende eksperimentering, utforskning og utvikling av nye performative rom og uttrykk som åpner opp for nye forbindelser, nærvær og kontakt mellom mennesker, naturen og universet.

  CROTONICX Manifesto:« Human Right! Resistance! Riot and Revolt! Movement is Soul Revolution. When Breath Body Brain becomes One Revolution will happen. Dance becomes personal. Personal becomes political. Political becomes a Path. A Path to The Unified Field of Freedom.»

  Utøvere: Ayah An Hoang Skisland / Jin Lykke Pedersen Haugen / Loan TP Hoang
  Soundscape: URensemblet Foto: Linh TM Hoang / Arne Hauge

  CROTONICX: https://vimeo.com/180143859