Manik B – musikalsk aktivisme i Chiapas

  Manik B er en mexicansk reggae og hip hop artist som har gjestet Karlsøya og Norge flere ganger. Han spiller sammmen med Oslo Dub Club på Nachspielet i Sandvika som i anledning Covid-19 er flyttet til Blitz i Oslo.

  Men han er også en musikalsk aktivist som bruker musikken sin til å få ut budskapet om en annen verden.

  1 januar 1994 gikk Zapatistene inn i flere byer i Chiapas. Dette var starten på det som, etterfulgt av de kurdiske områdene, er vår tids største revolusjonære autonome områder. I 2006 startet de den andre kampanjen, der de koblet Zapatistenes kamp med andre sosiale bevegelser i Mexico.

  Selv om det i dag er lenge siden Zapatistene har vært i det globale nyhetsbildet jobber de fortsatt i det stille med å organisere autonome områder dypt inne i jungelen i Chiapas.

  Manik B har laget en minidokumentar som gir oss et innblikk i Zapatistenes situasjon i dag.

  Etter filmen vil det være en artistsamtale der vi snakker med Manik B om den politiske situasjonen i Chiapas, Zapatistenes kamp og musikalsk aktivisme i Mexico. Han vil vise oss flere musikvideoer laget av den visuelle kunstneren og videoskaperen Gran OM. Gjennom disse videoene av ulike artister vil vi få et innblikk både i hvordan det alternative mexikanske reggae og hip hop miljøet bruker musikken sin politisk, og den politiske situasjonen i Mexico generelt og Chiapas spesielt.

  Para todos todo – para nosotros nada! Orale Cabras y Cabrones!